Institutionen för informatik och media

Annika Waern

Annika Waern är professor i människa-datorinteraktion och forskar om lekdesign och interaktiv teknik. Hon älskar att sjunga och sjunger i två av Uppsalas körer.

Varför blev du forskare?

Jag blev forskare för att när jag blev klar med min masterutbildning tyckte jag att jag behövde lära mig mycket mer! Så småningom kom jag på att jag ville veta saker som ingen hade forskat om, och då fick jag börja göra det själv.

Vad är det som är lustfyllt med ditt forskningsområde?

De senaste tio-femton åren har jag fokuserat på lek och spel, och det är ju väldigt lustfyllda akvititeter - även om det också kan vara utmanande och frustrerande att spela och leka. Men anledningen att jag valde det forskningsområdet var att jag insåg hur otroligt viktigt det är för människor att leka, barn som vuxna, och vilken central roll lek och spel har i vår nutida kultur, inte minst i digitala medier.

Vad tycker du är mest intressant / vad brinner du för?

Jag brinner för att uppvärdera det som vi ofta tycker är "onödigt", som vardagsliv, fritidsaktiviteter och underhållning. Forskning blir så lätt fokuserad på att lösa problem, och tenderar glömma bort att det som gör oss till fullständiga människor är att vi får utrymme till att ägna oss åt sådant som vi blir glada av och får oss att må bra. Jag vill hjälpa till med att skapa teknik som gör våra liv meningsfulla, inte bara effektiva.

Forskningsprojekt du jobbar med just nu?

Just nu jobbar jag i ett roligt projekt som tar fram interaktiv teknik för lekytor nära hemmet, i samarbete med bland annat landskapsarkitekter. Jag har också nyligen avslutat ett projekt tillsammans med Tom Tits Experiment som har en stor interaktiv utställning i Södertälje. Vi hoppas göra fler projekt ihop med fokus på hur barn och vuxna kan utforska teknik och naturvetenskap tillsammans, på ett lekfullt sätt.

Tips till andra forskare / unga forskare / doktorander / till studenter som vill bli forskare?

Hitta något du brinner för! Du kommer att få jobba med samma sak länge om du ska bli bra på det, eftersom forskare blir väldigt specialiserade. Men känslan när man upptäcker något helt nytt är fantastisk!

Annika Waern - biografi, publikationer och kontaktuppgifter