2020-03-09

Amanda Lagerkvist, universitetslektor på institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet, är projektledare för WASP-HS projektet BioMe: Existentiella utmaningar och etiska frågor kring ansiktsigenkänning och biometrisk teknik. I ett inlägg på forskningsprogrammet WASP-HS blogg berättar Lagerkvist om projektet och humanvetenskapliga perspektiv på artificiell intelligens (AI).

Att avslöja myter om det teknologiskt sublima är ingen nyhet inom medie- och kommunikationsvetenskapen. Kvalificerad problematisering av medierna utgjorde kärnan i själva tillkomsten av vår disciplin för hundra år sedan, och är helt central i vår skolning som medieforskare.

En sådan ryggmärgsreflex – att alltid politisera, sociologisera, historisera och kontextualisera “nya” medieteknologier och deras konsekvenser – är både välkommen och välbehövlig även för den rådande hajpen och hysterin kring artificiell intelligens. Men att gå bortom myten är ändå bara början, och det räcker inte. Vi måste också bidra med perspektiv och presentera visioner för hur vi kan både kritiskt och kreativt engagera oss i denna utveckling. Det är just det vi hoppas kunna göra i det WASP-HS-projekt jag leder, BioMe: Existentiella utmaningar och etiska frågor kring ansiktsigenkänning och biometrisk teknik.

Läs hela blogginlägget ”Sverige måste gå i spetsen när det gäller att ge humanvetenskapliga perspektiv på AI” av Amanda Lagerkvist på WASP-HS blogg

Mer om WASP-HS (The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society)

Amanda Lagerkvist, universitetslektor på institutionen för informatik och media, Uppsala universitet.